17 aug. 2009

Restless Waves (Nikon D90 HD-film)


Kortfilm från två stormiga kvällar vid Ersdalens naturreservat på Hönö. Det blåste så kraftigt att salt skum i stora flak kom flygande i luften. Jag fick ta skydd i en grotta längs klipphällarna för att rigga utrustningen, sedan flyttade jag ut kameran i korta perioder och fick torka av linsen emellanåt. Jag använde ett halvtonat gråfilter Cokin P121 för att tona ner himlen och balansera exponeringen mot förgrunden.

Allt material till filmen är taget mellan kl 21:30 och 22:30, dvs. under solens nedgång och därefter. Objektivet var Nikkor 18-200 VR genom hela filmen. Nikon D90 har mycket bra egenskaper för att filma i svagt ljus. Det var nästan helt mörkt när jag filmade vissa sekvenser som den med månen. Ljudet från måsarna har jag spelat in med en Zoom H2 stereoinspelare och mixat in efteråt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj så snyggt! Havet är mäktigt!
Hälsn från grannen i norr

Mattias sa...

Filmade du med "auto-settings" eller gjorde du några tricks för att öka kvaliten?

Fotograf Martin Wallgren sa...

Hej Mattias,
När jag filmade med D90:n brukade jag använda en egen inställning eller s.k. Picture Control i kameran där jag utgick från 'Standard' (SD) men drog ner skärpan till minsta läget 0, i övrigt lämnade jag allt annat som läge Standard. Anledningen till detta är att D90:n gör lite bus internt när den sparar filmsekvenserna, filmerna bör alltså inte skärpas till i kameran för att undvika stygga moiré-effekter och liknande. Om man redigerar i Final Cut Pro på Mac så kan man sedan använda ett gratis plugin som heter TMTS D90 Rescaler (Too Much Too Soon by Mattias.nu) den fixar till viss del den defekt som finns i skalningsalgoritmen hos D90 och ger en betydligt bättre kvalitet hos filmerna. Rekommenderas! I övrigt ska man alltid försöka hålla nere kontrast och färgmättnad i kameran och dra på sådant i efterbehandlingen då man får bättre kontroll över dynamik och färgmättnad på det sättet. Det där är mina 'tricks' :)
Mvh Martin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails