9 juni 2007

Ännu en Nissin Di622 review

Bilden nedan är tagen med Nikon D40 och Nissin Di622 extern TTL-blixt riktad rakt upp mot ett vitt tak.För en tid sedan skrev jag om kamerablixten Nissin Di622 som jag senare sågade delvis eftersom den har visat sig inte fungera helt tillfredställande ihop med Nikon D40 med iTTL och senaste firmware.

Den missar synk ganska ofta och är därför inte helt pålitlig för t.ex. fotografering vid bröllop och andra tillfällen då man med säkerhet vill kunna fånga varje ögonblick utan att komma hem med ett flertal svarta exponeringar. Efter att jag påpekat detta problem inför leverantören Photax så ändrades omedelbart deras info på hemsidan så att Nikon D40 står nu med i listan bland kameror som inte är 100% kompatibla med blixten.

Jag har varit i kontakt med Nissin Japan som förklarar att problemet beror på att TTL-signalen från D40 ibland kommer något senare än genomsnittet, och att de blixtar som levererats hittils har programmerats till att ignorera TTL-signal som kommer för sent. Man har alltså istället för att lösa problemet skapat en nödlösning (!) för att förhindra att kameran eller blixten hänger sig när just detta inträffar. De medger också att det nu skall vara åtgärdat i kommande firmware men att det återstår mer utförliga tester på fabriken för att säkerställa funktion.

Huruvida detta går att lösa genom firmware-uppgradering med hjälp av ombud i Sverige är ännu oklart, men de indikerade att möjligheten finns i hårdvaran att koppla ihop blixten med en PC via ett interface, men att de själva endast har denna facilitet på deras utvecklingsavdelning och i fabriken. Återkommer med mer info om detta!

Efter att ha givit blixten en andra chans kan jag nu konstatera att Di622 har sina "ljusa" stunder. När den inte underexponerar vill säga. Det går att få riktigt bra resultat när man använder Di622 för att slå blixten i taket. Möjligheten att rotera huvudet i nästan vilken riktning som helst ger dig frihet. Jag kan dock konstatera att min lilla Nikon SB400 fortfarande är helt överlägsen när det gäller perfekt exponering som alltid är ett nyckelord för Nikons kameror och tillbehör. Det som jag saknar med SB400 är möjligheten att rotera huvudet i sidled.

Med Nissin Di622 på en Nikon D40 stämmer uttrycket "lite spill får man räkna med" eftersom 1 av 5-10 exponeringar blir helt värdelösa. Blixten fyrar av en "pre-flash" men sedan händer inget mer. Kameran tror först att blixten är med, men när slutaren har stängt och kortet är taget så kan man konstatera i bildens EXIF-information att bilden togs utan blixt! Dessemellan så kan man lyckas helt perfekt och ibland sitter det som smäck. Direktblixt på nära håll har jag dock haft lite problem med, även med vidvinkelskivan framför blixtlinsen. Använder man blixten enbart för bounce så kommer råstyrkan hos Di622 fram, nämligen den höga uteffekten. Jag har ännu inte testat blixten med OmniBounce från StoFen eftersom jag inte hittat någon som passar och behovet är ännu inte så stort.

Fokuseringsbelysningen missar målet något när jag använder min 18-135mm Nikkor-glugg, det kan tänkas att det är likadant med andra objektiv. Med lite händighet skulle man kunna flytta på den lilla plastlinsen något som styr fokusbelysningen mot mitten av fokuspunkten. Om jag får tummen ur och fixar till detta på mitt eget exemplar så lägger jag självklart upp en liten guide här på bloggen. Fritiden är dock begränsad för tillfället, tyvärr.

Som jag skrivit tidigare om Nissin Di622 så är den helt fantastisk som slavblixt till alla typer av digitalkameror då den triggar på andra blixten och hoppar öven den sedvanliga pre-flash som är mer regel än undantag hos digitalkameror (pre-flash är en snabb och för människoögat nästan osynlig flash som kommer precis före den synkroniserade TTL-blixten, detta för att hjälpa kameran mäta vitbalans etc). Uteffekten kan justeras manuellt i 6 steg från 1/1 till 1/32 när Di622 används som slavblixt. Vill man endast trigga Di622 med kamerans interna blixt och inte få för mycket blänk i motivet så går det fint att dra ner den interna blixtens uteffekt med t.ex. -3EV eller hålla upp handen framför pop-up blixten så att bara Di622 "ser" kamerans blixt och triggar på denna.

Jag har lärt mig att snabbt konstatera när blixten missar och tar en ny exponering direkt efter utan att lyfta blicken. Det går med lite träning att lyssna sig till om blixten missar, man kan även se i vitögat om bilden i displayen ser mörk ut, utan att flytta ögat från den optiska sökaren. ;-)

You get what you pay for. För 990kr är det fortfarande en helt klart intressant blixt med många fördelar och en del finesser som klår Nikons SB600 på fingarna, och den är lätt att använda. Jag skulle kanske vänta ett tag till med att köpa Di622 tills dess att ovan nämnda barnsjukdomar är tillrättade, och se till att man får ett expemplar från allra senaste leverans från Kina. Hur den fungerar ihop med andra modeller kan jag tyvärr inte svara på eftersom jag endast testat blixten med Nikon D40.

Kom gärna med kommentarer och skriv om era egna erfarenheter med Nissin Di622!
Posted by Picasa

4 kommentarer:

RogerL sa...

Jag har också råkat ut för att Nissin Di622 kopplad till Nikon D200 ibland exponerar fel. Men det är mycket som kan resultera i detta - hinner ej vakna, hinner ej ladda upp mellan (men ett intelligent blixtsystem borde hantera detta som ett foto utan blixt)

Men så för några veckor sedan la den av helt. Inte ens pilot knappen fungerade. När jag skickade in den för reparation (inköpt i Mars) så fick jag en ny blixt tillbaka. De bilder jag hittils tagit har sett mycket bättre ut - ny firmware?

Men...

AF belysningen fungerar ej!
Så den kommer också att åka i retur...

RogerL sa...

Uppdatering: Man skall alltid läsa manualen - även kamerans.

Av någon anledning så använder inte D200 AF belysning i Continous focus mode - inte ens för att hitta skärpa initialt...

Så om man ändrar till single fokus så ger SB800(!) hjälpbelysning och troligtvis Di622 också.

Slutsats: För det pris Di622 har är nyare exemplar en mycket bra blixt. (Men SB-800 är bättre, fast vem vet två Di622 är kanske bättre än en SB-800...)

Timmy sa...

Hej, bra reflektioner. Jag har också en Di622. Den fungerar sisådär för mig också. Det problem jag har och undrar om du vet något om är triggning av blixt via blixtfoten? Har nämligen en sb-24 som jag vill avfyra samtidigt (utan preflash). Den verkar dock inte reagera på varken slavtändare eller trådlös tändare.

Anonym sa...

Christer.
Jag har en Canon 400D, och har haft problem med Di622 for Cannon Digital Cameras.Den vill inte vara med fast den är ämnad för min kamera, ibland så verkar det som om kontakterna på blixten inte fungerar.
Det är lite tråkit då den skall vara för detta fabrikat på kamera

2010-03-30

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails