19 jan. 2009

Vyer från Tjurpannan

För den som inte besökt Tjurpannan kan jag varmt rekommendera detta kustnära naturreservat, även i dessa kyliga tider. Bara att bylta på sig och man kan vandra omkring därute i flera timmar och fylla minneskortet med bilder som nedan. Jag och min svärfar och svåger kostade på oss ett besök där i lördags. Det blåste och därute på klipporna biter kylan kan man säga. Med några minusgrader och en del fixande med filter och annat kring kameran var händerna riktigt stelfrusna, men vad gör det när man kommer hem med bildmaterial!


Den här bilden tog jag ungefär kl. 13 med ett riktigt mörkt gråfilter (B+W ND110) som ger ca 1000x längre slutartid, dvs. -10EV i bländarsteg räknat. Utöver det monterade jag ett gradvis tonat gråfilter (Cokin P121) för att tona ner den ljusstarka himlen och förstärka färgerna i molnen. Med en slutartid på 38 sekunder flyger molnen fram över himlavalvet och vågkrusningarna på vattnet suddas ut till en diffus spegelyta. Detta var första anhalten, jag fastnade för bodarna och bryggan och spenderade ganska lång tid för att fånga denna bilden.


Väcker fyr i dunkelt eftermiddagsljus. Det blev många bilder för att fånga vågorna som bröt mot klipporna men denna blev jag ändå mest nöjd med. Strålkastaren från ovan svepte över horisonten och löstes upp så småningom. Det är en sådan här mulen dag som vad som helst kan hända, det gäller att ha ögonen öppna och vara beredd när det rätta LJUSET framträder. Jag använde ett bildstabiliserat teleobjektiv (ca 300mm) för att fånga denna bilden utan stativ.


Den här lilla boden på klippan charmade mig. Oväntad färgkombination. Den svagt blå tonen i det gråa matchade molnen. Även här har jag använt det mörka gråfiltret för att ge bilden dess lugn.

Tjurpannan ligger strax norr om Grebbestad, se karta. Klicka på bilderna för större vy!

10 kommentarer:

eriksjos sa...

Snyggt. Alldeles för länge sen jag var där.

Mimmi sa...

Jisses vilka vackra bilder.

Ällen sa...

Riktigt snygga kort :)

Nathalie sa...

jösses va fina bilder :)

linnea sa...

dina bilder är grymt fina, jag beundrar dom verkligen! speciellt den översta i det här inlägget, ljuset och känslan lyckades du verkligen fånga och mina ögon är tagna. när jag läste att bilderna är tagna strax utanför grebbestad kände jag att jag va tvungen att kommentera. jag älskar grebbestad och tillbringar varje sommar där. miljön där nere är underbart vacker! Ha det bra // Linnea

Malin sa...

Vilka fina bilder du har, speciellt den du har i menyn på vattendroppen, jättesnygg! :)

Tidsmästarinnan sa...

o hjälp vad coola bilder. Grattis i efterskott till årets fotograf!!
Glada hälsningar
Susanne

Amanda 's k a n d a l i s m' sa...

Snyggt äre iaf!

Christoffer sa...

Hej!

Vad kul att du kommenterade på min blogg!

Själv fick jag problem att välja ut någon favorit bland dina bilder. De är helt sjukt vackra. Vilka färger och kontraster! Förstår att du blev vald till Månadens fotograf.

Vad roligt att du har skrivit om IR-fotografering. Det var intressant läsning då jag är riktigt sugen på att börja med det, det blir ju urläckra bilder.

Mvh
Christoffer

Stina sa...

Grattis Martin!!!
kram

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails