3 mars 2009

Nyhetsfoto

Att fotografera nyhetshändelser är en bisyssla jag har, det ger en slant i kassan mellan varven men främst gör jag det för att det är omväxlande och ger lite extra spänning i tillvaron. Eftersom jag är ute och rullar en del i arbetet och har ständigt polisradio med i bilen så händer det att man är på rätt plats vid rätt tillfälle.


Bilden togs häromveckan när det brann i en bilverkstad på Importgatan. Bilden publicerades på GP.se så det blev lite cash denna gång.


Här är jag på väg fram till branden som här syns som en kraftig rökpelare över E6 norrgående.

Jag brukar säga att jag är en helhjärtad natur och landskapsfotograf (som ni kanske förstått av tidigare inlägg) men lite omväxling förnöjer. Mestadels använder jag min Nikon D80 med 18-200mm VR-objektiv men även Nikon D300 med Sigma 10-20 HSM för översiktsbilder, alltid redo i väskan. Har ett 400mm tele ifall man behöver närbilder på långt håll. Jag fotar RAW+JPEG och gör en snabb genomgång av bilderna i bilen med Photoshop Lightroom och skickar sedan material till tidningarna med hjälp av en liten Acer Aspire ONE netbook och mobilt bredband. Smidigt!

5 kommentarer:

Claes sa...

Grymt! Du börjar få in vanan med höghastighetsfoto!

Ingela la la sa...

Coolt!
Grattis på födelsedagen gamle man!

Kram Ingela

Anonym sa...

Hej!
Fotot med brandmännen och branden är där så varma och mjuka färger och vilka kontraster. Hur gör det detta? Med filter eller nått i datorn, får så platta bilder när jag tar så ute i vanligt dagsljus.
Mvh Anton

Fotograf Martin Wallgren sa...

Tack! Anton: Ursäkta sent svar. Det är lätt så att bilderna blir lite platta när man fotar JPEG i synnerhet och i dagsljus med lite dis. Jag fotar uteslutande i RAW-format, även för nyhetsbilder, och gör en snabb justering i Photoshop Camera RAW innan jag mailar iväg bilderna. Ett bra sätt att få kontrast i bilderna är att applicera en s.k. S-kurva, det går att göra även med JPEG i t.ex. Photoshop med Justeringslager -> kurvor. Vitbalansen gör mycket också, man kan t.ex. värma upp färgerna lite genom att välja vitbalans molnigt när det är soligt, istället för Auto. Fotar man RAW kan man alltid justera vitbalans i efterhand, smidigt! Slutligen, en liten vinjettering (tonade kanter) ger en fin inramning av vissa motiv och ger en känsla av att man sugs in i bilden som betraktare.
Hoppas detta gav dig svar på frågan!
Mvh Martin

Oskar sa...

Vet inte om du är villig att svara men blir lite nyfiken vad gp betalar för en publicerad bild?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails