2 maj 2008

HDR med Nikon D300

Bilden är tagen en fin vårdag i Rya skog vid ett pampigt träd med vitsippor på marken. Om du är intresserad av det tekniska läs nedan.

Det är först nu i och med min D300 som jag börjat använda HDR på allvar i min fotografering. Med den snabba serietagningen som toppar 8 bilder per sekund med batterigreppet MB-D10 (6 bilder/sek utan greppet) och med en helt fantastiskt gafflings-funktion (Bracketing) med upp till 9 exponeringar i snabb följd är det riktigt enkelt att t.o.m. fota HDR utan stativ i gynnsamma ljusförhållanden. Har man dessutom ett objektiv med VR och vidvinkel så går det riktigt bra att fånga HDR-bilder utan stativ. Det tar bara sammanlagt lite drygt en sekund att bränna av en sekvens med 9 bilder för en bild som denna.

Till just den här bilden har jag dock använt stativ och extrem vidvinkel (10mm) med ett Sigma 10-20 HSM. Eftersom jag använt minsta bländare f/22 för att få skärpa både på vitsipporna och trädtopparna så blev slutartiden något för långsam för handhållet. Kameran var alldeles nere bland vitsipporna. Lite smuts på UV-filtret, reflektioner inne i objektivet och stark sol i kombination med extrem överexponering av solen i de ljusaste bildrutorna orsakade linsflammorna. De kanske ses som effektfulla, eller kanske helt överdrivna?

Bilderna har jag fört samman och Tone-mappat i Photomatix. Klicka på bilden för större format (FlickR).

1 kommentar:

ewa-christine sa...

Jättefina bilder du tar. Är ägare till en Nikon D300 och är i min andra ungdom. Man lär så länge man lever, det skall bli kul att följa dina äventyr.........!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails