27 dec. 2007

Med fokus på månen

Ni har sett det förut här på denna blogg - jag har en speciell fascination för månen och dess skrovliga yta. Nästan hela december har jag tålmodigt fått vänta för att kunna ta denna första bild på månen med mitt nya teleobjektiv, Nikkor 80-400 VR.


Bilden är tagen med motsvarande 600mm tele, bländare f/11 och 1/100 sek slutartid vid ISO400, uppfälld spegel för att minska vibration, beskuren till 100% pixelstorlek från D80:ns bildsensor med Adobe Camera RAW och ingen extra skärpa applicerad. Jag har justerat kontrast med kurvor för att lyfta fram de magnifika kratrarna. Jag använder spotmätning och manuellt programläge för noggrann exponering och är särskillt noga med att inte fräta ur högdagrarna i månens ljusare delar, hellre lite brus än förlorade detaljer.


D80:n med Nikkor 80-400 VR och motljusskydd monterat. Från mina första trevande försök med detta objektivet så måste jag säga att det känns SKARPT. Även vid största bländare upplever jag skärpan som god. Däremot skall man tänka på att denna gluggen har inte Nikons senaste version av VR (VRII) som sitter i bl.a. 18-200 VR och ett fåtal andra Nikon-gluggar. Skillnaden som man märker om man jämför dessa två ligger i hur effektivt den eliminerar oskärpa vid riktigt långa slutartider. Jag upplever att den nya versionen av VR i 18-200:an är stabilare, den tappar sällan "taget" som VR ibland tenderar att göra i 80-400:an. Jag är som sagt precis nybekant med denna gluggen men jag kommer publicera fler åsikter och tankar här på bloggen vad tiden lider.

6 kommentarer:

Smått och gott hos Lina sa...

Wow vilken häftig bild!
Tittade i din blogg och så kände jag igen länken till din frus blogg (hoppas jag har rätt nu s¨du inte är någon annan :-)). Jag brukar prata med henne i vita hem-tråden. Väldigt fina bilder i din blogg iaf.

Ha det bra!
/Lina

Cablefreak sa...

Hej Lina! Du har alldeles rätt, jag är inte någon annan ;-) Tackar för din kommentar, den värmde. Bloggen min har varit ganska "nördig" för det mesta men tanken är att det ska bli mycket mer naturbilder med tiden.

Önskar ett Gott Nytt År!

/Martin

Jimmi sa...

Läcker bild på månen!

Ville bara meddela att jag numera är ägare till en D80, köpte en under julen. Hittills är jag nöjd, även om det är mycket att lära i början. Tack igen för tipsen!

Försökte läsa lite från din blogg men ögonen blir helt tokiga av att läsa så mycket vit text på svart bakgrund. Svart på vitt är bättre *hint-hint*

God fortsättning på det nya året!

Cablefreak sa...

Hej Jimmi!

Tack för tipset och kommentaren! Har länge tänkt byta bakgrund efter att jag känt samma sak när jag bara skummat igenom inläggen ;-) När man tittar på bilderna efter att ha läst texten en stund ser man texten överlagrad på bilderna... inte bra, hehe! Hoppas den är bättre och mer lättläst nu...

Gratulerar till D80-köpet!!! Du kommer växa ihop med den kameran, jag lovar. :)

Hör gärna av dig om det är något du undrar över eller om du vill dela med dig av något du fotat!

God fortsättning!

Stina sa...

Så bra med vit bakgrund,perfekt.
Kram

Missjeni sa...

Faschinerade bild på månen. Tänk på att inte skriva för mycket "fotografiskt språk" då det är många som säkert inte förstår riktigt hur det fungerar och tappar lätt intresset efter första raderna.

God fortsättning :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails