24 juni 2007

Objektiv: Nikkor AF 50mm 1.8 D

Jag har köpt ett nytt objektiv till min D40. Det blev ett Nikkor AF 50mm 1.8 D. Som kanske bekant för er som äger en D40 så kan inte kameran använda autofokus med detta objektiv, men det går fint att fokusera manuellt. Man får även hjälp med detta i kamerans sökare då den gröna fokuseringslampan längst ned till vänster tänds när man "hittat rätt". Jag har bara hört goda ord om denna lilla glugg och det är något av ett referensobjektiv i Nikons sortiment. Det skall visst vara ett av de allra skarpaste Nikon-objektiv man kan hitta. Med den stora ljuskänsligheten går det att ta mycket bra porträtt i svag belysning. Återkommer säkert med mer utlåtanden om detta objektiv senare.


Nikon D40 med monterat Nikkor AF 50mm 1.8 D. Bilden tagen med Lumix FZ30.


Nikon D40 med monterat Nikkor AF 50mm 1.8 D. Bilden tagen med Lumix FZ30.

Posted by Picasa

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den blinkar hela tiden hur jag än fokuserar. Skulle du kunna förklara lite mer utförligt?

Fotograf Martin Wallgren sa...

Hej anonym!

Fokuseringslampan blinkar ibland när man försöker fokusera manuellt med ett ljusstarkt objektiv eftersom skärpedjupet är väldigt kort/litet. Kameran använder alltid objektivets största bländare när man fokuserar/tittar genom sökaren, det gör att området i bild som är helt i fokus är väldigt litet. Rör man på kameran det allra minsta räcker det för att fokuslampan ska bli "tveksam" och börja blinka. Ju närmare kameran motivet är som du försöker fokusera på, desto kortare är skärpedjupet och lampan blinkar mer. På längre avstånd till motivet är det lättare att fokusera. Så om du fotograferar på nära håll med ditt 50mm f/1,8 så kan du räkna med att lampan blinkar eftersom det i princip räcker att du "gungar" lite närmare eller längre ifrån motivet så hamnar det ur fokus.

Ställer man in en mindre bländare än f/1,8, t.ex. f/5,6 (större bländare = mindre f-tal, mindre bländare = större f-tal) så brukar man konstatera att även det som i sökaren såg ut att vara ur fokus hamnar i fokus efter att man tagit kortet, detta beror på just det att kameran alltid ställer in objektivet på i detta fall f/1,8 när man tittar genom sökaren och fokuserar.

Testa dig fram och se om du kan få blinkandet att minska t.ex. om du fotar något längre bort. Jag tror inte i första hand att det är något fel på din utrustning. Hoppas detta kunde hjälpa dig något!

Mvh Martin

Anonym sa...

Tack!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails