24 juni 2007

Makro med reverserad optik

Makrobild på en mycket liten rosknopp som precis börjat slå ut. Storleken på själva rosknoppen är ca. 10mm. Klicka på bilden för större vy!

I detta inlägg visar jag vad man kan åstadkomma med ett extra objektiv som man placerar bak och fram som en "lupp" framför linsen på kamerans objektiv. För experimentet nedan använder jag ett Nikkor AF 50mm 1.8 D som jag håller med en hand framför kit-gluggen (18-55mm) på min Nikon D40. Detta för att skapa närbilder på ett billigt och primitivt sätt (utifrån den utrustning som finns tillgänglig).

Observera att det lösa objektivet skall placeras omvänt, reverserat, alltså fron-mot-front med kamerans objektiv. Akta frontlinserna och den lins som är närmast motivet så att de inte skrapar emot något! Den lins som är närmast motivet är således den lins som sitter närmast bajonnettfattningen på Nikkor 50mm gluggen som normalt sett är gömd in mot kamerans bildsensor.

Jag tar inget ansvar för skadade linser och objektiv till följd av detta experiment!

För att få lagom belysning och för att kunna använda liten bländare och stort skärpedjup använder jag här min Nissin Di622 som slavblixt på ett litet stativ och en OmniBounce monterad på blixten för att ge ett mjukt och utjämnat blixtljus. Slavblixten triggar jag med kamerans inbyggda blixt som jag dämpat med -3EV för att undvika blänk i motivet. Uteffekten på slavblixten reducerade jag manuellt till ca 1/16 eller 1/32 och jag använder bländarprioritet (A) och bländare F36 genom hela experimentet eftersom det underlättar att få till det med skärpan på de mikroskopiskt små detaljerna.Här får matbordet utgöra bas för mitt fotograferande. Ett litet löv från Avenbok avbildas här på nära håll.


Bladets spets fyller nästan bildsensorns yta. Spindelväven upptäckte jag först efter att jag studerade bilderna i kameran.


När man håller objektiven mot varandra på detta sätt så får man ganska kraftig vinjettering, bilden blir mörkare ut i hörnen och man får en tubliknande ram runt motivet. Detta går givetvis att skära bort genom att använda crop i bilbehandlingsprogrammet efteråt. På bilden nedan har jag fotograferat med närmaste fokusavstånd på min laptopskärm.
Vidare fotograferade jag veken på ett stearinljus med hjälp av uppsättningen nedan.

Slavblixten belyser den översta delen av stearinljuset och dess veke.


Mikroskopiska bubblor av stearin syns längst ut på veken.

Posted by Picasa

3 kommentarer:

BraweHeart sa...

Detta sett att arbeta är rätt coolt.. Kanon bilder du har tagit..

Själv köpte vi en D80 med ett 50mm f/1.8D objektiv igår. Har precis börjat med detta och jag fattar inte mycket än. Men det kommer väl.

Fotograf Martin Wallgren sa...

Tjena! Tack och grattis till köpet av en D80 med 50mm, det är en riktigt trevlig och kreativ kombination! Är det du som har en sida på Garaget.org med din V70? Sökte på ditt nickname på google och hittade något där. Vi har också haft en likadan V70 2,5T, det var kärlek det :)

Om du fotar bilar så är 50mm objektivet helt outstanding. Har tagit mina bästa bil-bilder med just den gluggen.

Lycka till med fotandet! Fritt fram att fråga om du undra något om D80, den är alltid med i väskan. :)

BraweHeart sa...

Japp Det är allt jag och min SVARTA prla det där.. Jo det kommer att bli mycket bil bilder. Jo det är en kanon bil faktiskt..

Ja just nu håller vi på att lära känna kameran och objektivet lite, inget avancerat alls. Har ju bara fotat med en komptakt kamera och mobilen innan. E så ny att jag har inte ens några frågor än..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails