7 apr. 2007

HTC P3600

Det här är min ständige följeslagare.

Taiwan-tillverkade HTC P3600 har det mesta man kan förvänta sig av en riktigt kompetent handdator. Jag har använt en rad olika smartphones och handdatorer (både WindowsMobile-baserade och Symbian) innan jag till slut fastnade för den här maskinen. Den kör Microsoft Windows Mobile 5 som operativsystem, har en Samsung 400MHz processor och det kanske mest imponerande är telefondelen som är uppbyggd runt ett Qualcomm MSM6275 chipset som stödjer följande funktioner: Quad-band GSM/GPRS/EDGE, Tri-band UMTS/WCDMA med HSDPA 3,6Mbits/s, WLAN 802.11g, Bluetooth 2.0 med A2DP, GPSone integrerad GPS-mottagare med dock något lägre känslighet än t.ex. SiRF III. Allt detta i en riktigt smidig förpackning som inte nödvändigtvis upplevs som en "tegelsten".Jag använder min P3600 till en rad olika nyttoprogram som underlättar mitt arbete och vardagen. Bland annat kör jag hela min tidrapportering för konsulttid, körjournal, navigering med TomTom, Skype, mobilt bredband, MP3-spelare i bilen etc. Som operatör använder jag 3 (Hi3G) och är mycket nöjd. De har nu infört HSPA (High Speed Portable Access) som medger upp till 3,6Mbits/s nedladdningshastighet till mobilen och 360kbits/s uppladdning till nätet. Detta fungerar klockrent på P3600 då man kan använda telefonen som seriös bredbandsanslutning till laptop genom att antingen ansluta den via USB (med samtidig laddning av telefonen) eller via Bluetooth PAN (Personal Area Network). Telefonen agerar då som en accesspunkt för laptopen. Jag har hittils endast kommit upp i ca. 1,0Mbit/s men det känns verkligen som helt vanligt bredband där hemma med bra svarstider och snabb respons. Skype fungerar utomordentligt bra att använda i bilen speciellt när man befinner sig i ett HSPA-nät, annars kan det bli kortare avbrott med "vanlig" 3G-uppkoppling. Jag använder mitt Jabra JX10 Bluetooth-headset även för Skype-samtal, men detta kräver dock att man hackar lite i Windows-registret för att få detta att fungera fullt ut. Batteriet räcker gott och väl till en hel dags intensivt användande och ofta räcker det att ladda den varannan eller var tredje dag, men så har jag laddning i Brodit-hållaren i bilen som ser till att mobilen alltid är "topped-up".

För den händige går det utmärkt att koppla in P3600 till bilstereoanläggningen och då får man en kraftfull musikspelare med möjlighet att lyssna på streamade radiokanaler via 3G-nätet och live-TV fungerar utmärkt från t.ex. SVT. Ett problem är dock att HTC valt att använda en special-kontakt i botten av telefonen som fungerar som en modifierad MiniUSB med 11st kontaktstift istället för de ursprungliga 5st. Den är fullt bakåtkompatibel med standard MiniUSB, men för att komma åt stereoljud ut och mikrofon etc för att bygga egen utrustning i bilen så krävs en smula uppfinningsrikedom. Jag köpte en hörlursadapter från HTC som går att klippa sladden på och skarva ihop till både laddning och stereoanslutning i bilen, men det är mycket "pilligt" att få till eftersom kablaget har de allra tunnaste små ledare man kan tänka sig. Återkommer med mer info om detta senare på denna blogg.

Posted by Picasa

28 kommentarer:

Bernt sa...

Hej,

Jag är lite nyfiken på de hack som du har gjort för att Skype skall fungera i en P3600.

Vidare använder du TomTom istället för t ex Wayfinder. Vad kostar TomTom utan GPS, eller skaffade du TomTom innan GPS:en aktiverades på P3600??

cablefreak sa...

Hej Bernt,

För att få headsetet att fungera med Skype i en P3600 så behöver du först och främst ett program med vilket du kan redigera register-nycklar. Jag antar att du redan har detta installerat men jag använder mig av PHM RegEdit v0.70 som är gratis. Den hittar du lätt om du söker på Google.

Med hjälp av RegEdit, lokalisera följande mapp med nycklar:

HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/OEM/VoiceCommand/

Där finner du 4st nycklar, LaunchAPEnable, Path, VoiceCmdDuration och VoiceCmdEnable. Dessa nycklar påverkar egenskaperna hos Cyberon VoiceCommand, dvs. programmer som styr röstuppringning. Anteckna allt som står i denna mappen för referens.

Problemet är att VoiceCommand aktiveras varje gång du trycker på headsetet för att aktivera ljud över Bluetooth. Detta behöver du avaktivera tillfälligt så länge du tänker använda Skype. Det gör du genom att ändra nyckeln som heter LaunchAPEnable så att det står (0) istället för (1) på DATA-värdet. Då har du lyckats avaktivera VoiceCommand.

Sedan vill du även ändra tiden som headsetet hålls aktiverat, detta eftersom VoiceCommand som default endast uppehåller Bluetooth-ljud i 10sek för att läsa in röstkommando. För att åstadkomma detta, ändra nyckeln som heter VoiceCmdDuration till (86400) decimalt värde (default är 10). Detta ger dig en total aktiveringstid á 1440 minuter, dvs. 24 timmar.

Avsluta RegEdit och testa funktionen genom att trycka på headsetets knapp, då skall det börja brusa lite svagt i headsetet och ingen VoiceCommand dyker upp. Ett tryck till på knappen stänger av ljudet genom headsetet.

Uppringing med telefon fungerar precis som vanligt. Röstuppringningen är avaktiverad. Du kan lätt ändra tillbaka med RegEdit till dina ursprungliga nyckel-värden om du vill börja använda VoiceCommand igen.

Skype dirigerar nu automatiskt högtalare och mikrofon via ditt Bluetooth headset närhelst man aktiverar genom att trycka på knappen.

Detta fungerar klockrent för mig. Jag använder senaste version av Skype Mobile 2.2.0.20 Beta. Det händer att man får mindre drop-outs i ljudet men detta beror oftast på nätöverföringen när man kör HSDPA eller vanlig 3G. Fungerar lika bra med WLAN som med HSDPA. Jag ringer mycket till utlandet från bilen och sparar mycket pengar på detta eftersom 1GB data ingår i mitt abonnemang hos Tre.

Tomtom Navigator 6 kan jag starkt rekommendera framför t.ex. Wayfinder! Den är mycket intuitiv att använda och fungerar bra ihop med annan programvara på P3600. Jag köpte Tomtom med en iPAQ för några år sedan och har uppgraderat, vet därför inte vad en licens kostar. Skulle tippa på ca. 1500kr.

Den interna GPS:en i P3600 kan nu aktiveras genom en uppdatering av ROM och den finns att ladda ner hos HTC-Europe via hemsidan, gratis. Jag har dock inte testat detta själv eftersom jag använder en extern Bluetooth GPS och har inte hunnit uppgradera. Med i uppdateringen följer några andra små förbättringar av systemet.

Hoppas detta gav ett uttömmande svar på dina frågor!

Mia sa...

Och när kommer nästa inlägg då!? ;-) Puss!

Anonym sa...

Hej,

De hack du beskriver för att få Skype 2.2 att fungera på P3600 gäller det det trådlösa headsetet eller krävs dessa hack för att få Skype att fungera överhuvudtaget? Läste på Skype.com att de inte stödjer P3600. Läste även på en annan websida att 2.1 fungerade bra i P3600. Jag får min nya P3600 nu i veckan och vill ta reda på så mycket som möjligt.

MVH/Anders

cablefreak sa...

Hej Anders,

Den senaste versionen av Skype Mobile som fungerar till P3600 är i själva verket 2.2.0.18 (jag skrev i inlägget att jag körde version 2.2.0.20 men det visade sig att det var fel angivet på skype.com när jag laddade ner cab-filen, när den är installerad heter den 2.2.0.18 om man tittar i menyn "Om Skype").

Det är helt riktigt att Skype har lagt upp en ny version (2.2.0.36) som inte alls är kompatibel med P3600, varför de har gjort något så klumpigt kan jag inte riktigt förstå. Det förefaller som ett misstag eftersom den tidigare versionen fungerar alldeles utmärkt på P3600.

Du behöver inte köra den bluetooth-patch som jag beskriver om du nöjer dig med att använda det medföljande stereo-headsetet eller om du använder högtalarfunktionen utan att koppla in headset. Det fungerar fint med stereo-headsetet men det brukar bli problem med eko när man pratar via högtalaren. Notera att du kan alltså inte köra Skype med P3600 mot örat som i ett mobilsamtal. Skype kan inte i dagsläget vidarebefordra ljudet till hörtelefonen på framsidan, istället kommer ljudet från högtalaren på baksidan. Detta kan ses som en begränsning.

Jag använder dock hela tiden mitt Jabra JX10 bluetooth headset för Skype eftersom jag ofta ringer utlandssamtal med Skype från bilen, det blir betydligt billigare än att ringa mobilt eftersom jag har ett data-abonnemang hos Tre som ger mig 1GB fri användning, vilket jag inte ännu har förbrukat under en månad trots en del Skype och annat surf.

Kruxet med att använda bluetooth-headset till Skype är att du måste stänga av VoiceCommand, detta är en nackdel om du planerat att använda röstuppringning, annars har det inget betydelse.

P3600 är en fantastisk telefon/handdator och du kommer med all sannolikhet inte bli besviken. Se till att du uppgraderar firmware till den senaste officiella med GPS aktiverad samt andra små förbättringar INNAN du ger dig i kast med att installera alla dina program, eftersom du annars behöver göra om hela proceduren igen (tröttsamt).

Den senaste firmware har även en del förbättringar när det gäller HSDPA i 3G-nätet. Det går nu att surfa med 1Mbits/s under pågående samtal vilket började fungera först för någon månad sedan efter att Tre uppgraderat sitt nät. Innan dess var det mycket struligt och man missade en massa samtal under tiden man surfade i HSDPA-nätet. Jag har kört telefonen i 3:s nät nu under ett halvår och det fungerar klockrent.

Säg till om du vill att jag skall maila Skype Beta v.2.2.0.18 som cab-fil till dig eftersom det verkar vara lite svårt att få tag i den nu när Skype har tagit bort den från hemsidan.

Hoppas denna information hjälpte dig något!

Anonym sa...

Hej, tack för all info. Jag har själv ingen djup teknisk kunskap så jag undrar om det spelar någon roll om jag installerar den cab-fil som du nämner (på Skype.com står det att den endast är till för avanacerade användare...)eller om jag ska försöka få tag i den "ordinare" filen av version 2.2.0.18 istället? Hur ger jag dig min email adress? Jag har bett om att få min telefon konfigurerad med GPS:n aktiverad samt även beställt TomTom Navigator 6 Europe. Tror du att det innebär att jag med automatik får den senaste firmwaren med alla de rättningar du nämner? Jag har ett Telenor-abonnmeng med fast taxa på mobilt bredband, hoppas att det ska fungera lika bra som Tre fungerat för dig.Tack för din hjälp! MVH/Anders

cablefreak sa...

Hej igen Anders,

Du kan ladda ner cab-filen till rätt version av Skype från platsen nedan (under en begränsad tid, jag kommer ta bort den om några dagar).

http://files.mrw.nu/SkypeForPocketPC_Beta.cab

Så här gör du för att installera Skype med hjälp av cab-filen:

1. Kopiera cab-filen till ditt minneskort eller telefonens minne (typ "My documents")

2. Öppna Filutforskaren på din P3600 och leta upp cab-filen, klicka på den och välj att installera på minneskortet eller på enhetens minne (att installera Skype på minneskort rekommenderas eftersom det äter ca. 6MB av minne du vill ha till annat).

3. Klicka på Skype från din Today-skärm och registrerar nytt konto eller använd befintligt. Du kan behöva höja volymen. Testa att ringa Echo Test.

Klart!

Vad gäller GPS och firmware, om din telefon har GPS aktiverad så har den även de senaste uppdateringarna i övrigt.

Telenor borde fungera kanon med 3G!

Mvh Martin

Anonym sa...

Hej!

Hur har du får din P3600 att fungera som modem med (Turbo 3G fart). Använder du några speciella program?

Vet du om P3600 kommer att kunna uppgraderas till Win Mob 6.0?mvh

/Fredrik

cablefreak sa...

Hej Fredrik,

Det går alldeles utmärkt att använda P3600 som HSDPA-modem till din dator/laptop.

Om du använder XP på datorn behöver du först installera Microsoft ActiveSync v4.5. Den finns att ladda ner gratis i svensk version från Microsofts hemsida, alternativt kan du använda den version som finns på installations-CD:n som kommer med telefonen. Jag skulle nog föredra att installera v4.5 från nätet (ifall den på CD är äldre version).
Detta är det enda du behöver installera om du kör XP.

Använder du Vista på datorn så kan du använda P3600 som trådlöst modem utan att installera ActiveSync eftersom Vista redan har drivrutin för WindowsMobile USB-modem. Dock vet jag ej om du behöver installera ActiveSync för att synka din P3600 på Vista, jag tror det ingår i Vista nåt i stil med "Mobile Center" som är en uppgraderad version av ActiveSync. Osäker på Vista så ta det med en nypa salt. Men jag pluggade in min P3600 häromdagen hos en kompis som har Vista på sin laptop och det fungerade direkt.

På telefonen behöver du bara köra ett program som heter "Internetdelning" (förinstallerat), du hittar det bland program. Där väljer du USB och den dataleverantör du använder för HSDPA-uppkoppling.

Alternativt kan du använda telefonen som accesspunkt över Bluetooth genom att välja detta i programmet Internetdelning, men du måste först para ihop den med din dator/laptop. Kanske lite mer avancerat och du förlorar lite hastighet på detta.

Hoppas detta hjälpte dig!

Mvh Martin

Anonym sa...

Tack Martin!

Det fungerade direkt det var programmet som fans i mobilen som jag inte kunde hitta, men när man tryckte på "Koppla till" så fungerade det. Jag använder XP Active Sync 4.5. Detta inlägg skrivs från min PC i Göteborgs skärgård. (Tur att man kan surfa P3600 för att läsa inlägg på din blog)

Tack igen

Anonym sa...

Hej igen Martin!

När man pratar om uppkopplingar så är det inte bara hastigheten som är viktig utan även pingtiden. Jag ligger på mellan 500-900ms. På en 3G uppkoppling (ej turbo). Operatör är Telenor. Är detta normalt. Har kört på tre olika platser i Sverige (Ronneby, Lomma, Fiskebäckil) är detta normala pingtider? ar du någon känsla, vad det borde varar, vad ligger du på?

mvh

/Fredrik

Anonym sa...

Hej,
Har nu börjat komma igång med min nya P3600 och jag måste säga att den är stark. Jag har försökt titta på mobiltv och lyssna på radio över nätet med lyckas inte. Den når 70% buffring men sedan kommer meddelandet "Det gick inte att hitta något nätverk". Jag gissar att det är någon inställning som ska ändras, tips?

MVH/Anders

Fernando Olmos sa...

I'm so sad 'cause i cannot understand what you wrote. I don't understand a word of sweddish, but anyway i try to catch some ideas of it.
My cheers from Chile.
i hope u visiting my blog,

fernando

http://boggito.blogspot.com

cablefreak sa...

Hej Anders!

Ursäkta att jag inte skrivit tillbaka på ett tag, det har varit lite mycket att stå i på hemma/jobbfronten. Det problemet som du beskriver med att spela upp streamade sändningar i HTC StreamingMedia har jag precis likadant. Jag har försökt det allra mesta utan att lyckas. Jag får samma felmeddelande. Det som irriterar mig mest är att jag installerade en kinesisk version av StreamingMedia som fungerade klockrent efter en hel del tweaking i registret med att få till engelska menyer. Nu efter uppgraderingen för att aktivera GPS:en så fanns ju mediaspelaren färdiginstallerad och den fungerar inte alls. Jag försökte kopiera över dll-filer och annat från den fungerande versionen men inget lyckades och jag gav upp. Mycket sunkigt. Men i övrigt så är det en helt fantastisk telefon som jag för första gången i världshistorien nästan överväger att behålla tills den brakar ihop. (Inte likt mig! ;-)
Mvh Martin

cablefreak sa...

Hello Fernando!

That's very nice of you to try to understand the foreign language! :)

I will visit your blog in return this weekend, for now it's bedtime.

Cheers,
Martin

Anonym sa...

Hej Martin,

Jag har testat att streama .3gp filer från mobil.svt.se på min gamla Sony Ericsson K610i och det fungerar perfekt. I manualen till P3600 står det att Streaming Media applikationen stödjer .3gp formatet (ett av de absolut vanligaste om jag förstått det hela rätt). Är det helt enkelt en bugg i HTC's programvara tror du?
MVH/Anders

Anonym sa...

Hej
Kommentar angående Streaming Media, så fungerar SVTs webb-tv om man gör en GPRS-anslutning. Men, vi vill ju som sagt se streaming media över WLAN.
Således borde det ha att göra med nätverksinställningarna.
/Lasse

AB sa...

Tänkte bara tillägga att man kan även köra Skype via en PC:s internetanslutning. Välj 3G/Wifi i Skype (på pda:n) och se till att du har ställt in ActiveSync korrekt så anslutar Skype genom pc:n.

cablefreak sa...

Hej!

Långsamma svar från denna sidan i vanlig ordning, men det är väl tanken som räknas? :)

Anders:
Helt klart rör det sig om en bugg som gör att det inte går att spela upp webb-tv i Streaming Media. Eftersom jag har testat med en kinesisk version av spelaren och det fungerade innan jag uppdaterade till senaste AKU med GPS aktiverad, och det fungerade ej med att installera den versionen över den aktuella versionen, så drar jag slutsatsen att någon säkerhetsrutin i operativet är boven. Verkar vara många som har samma problem med senaste officiella AKU med GPS. Klantigt Microsoft!

Lasse:
Vilken version av WM5 har du på din P3600? Den med eller utan GPS aktiverad? Vad står det om går till Start->fliken System->Enhetsinformation (ROM-version och Radioversion)?

AB:
Jepp, helt riktigt. ActiveSync eller Vista skapar en nätverkslänk mellan PC:n och PDA:n med brygga till WAN-uppkoppling på din PC. Kan vara användbart om man saknar WLAN i hemmet och vill ringa med Skype.

Ha det gott!

Anonym sa...

Hej cablefreak!
ROM 1.23.413.2
RADIO 1.38.00.11

Denna mjukvara samt GPS var förinstallerad vid köpet.
Fick idag detta dystra besked från qtek-supporten:
"Vi har fått bekräftat från HTC nu att det inte fungerar med web-tv via Wlan, tyvärr."
/Lasse

Petter Henriksson sa...

Hejsan Martin "Cabelfreak".
Jag har just läs alla inlägg om HTC P3600. En telefon som jag använt ett tag nu. Mina förväntningar har väl mer eller mindre uppfyllts. GPS´n var klockren i London,(hade lagt ut 10 st pubar som favoriter, bara att trycka på navigera till....).
Har dock problem med Skype, det enda program som går att ladda hem nu är 2.2.0.36. Skulle verkligen vilja ha 2.2.0.18 om den fungerar på P3600. Skicka den gärna som cab-fil till petter.henriksson@comhem.se

Mvh
Petter

Petter Henriksson sa...

Hej Martin!
Hittade 2.2.0.18 p� denna sida. http://smarthacks.com/2007/06/26/working-pocket-skype-low-cpu-trinity-p3600
Nu fungerar min Skypeln klockrent p� P3600. Hade jag inte l�st din blogg s� hade det inte l�st sig!
Ska �ven l�sa dina foto bloggar. Kanske kan jag komma med lite tips...
N�sta problem:
Har f�rs�kt att se p� film p� P3600. Har flertalet DivX som vad jag f�rst�r m�ste konverteras?? Har lagt in Nero Mobil. I Nero kan man �ndra formatet fr�n DivX till Nero Mobile. Fast det hackar lite f�r mycket f�r att man ska vara n�jd. Finns det n�gon bra filmspelare. Eller ska man konvertera till Mpeg4.
Mvh
Petter

Petter Henriksson sa...

Hej Martin!
Hittade 2.2.0.18 på denna sida. http://smarthacks.com/2007/06/26/working-pocket-skype-low-cpu-trinity-p3600
Nu fungerar min Skypeln klockrent på P3600. Hade jag inte läst din blogg så hade det inte löst sig!
Ska även läsa dina foto bloggar. Kanske kan jag komma med lite tips...
Nästa problem:
Har försökt att se film på P3600. Har flertalet DivX som vad jag förstår måste konverteras?? Har lagt in Nero Mobil. I Nero kan man ändra formatet från DivX till Nero Mobile. Fast det hackar lite för mycket för att man ska vara nöjd. Finns det någon bra filmspelare. Eller ska man konvertera till Mpeg4.
Mvh
Petter

Ivan.P sa...

Hej Martin
Undrar vad du använder som körjournal. Ett program eller Excel
Har själv tidigare använt "TRIPP Nu för Palm" och saknar detta fantastiska program då jag nummera använder mig av en minst lika fantastisk maskin som din P3300.

Foocow sa...

Hej Martin,

Till att börja med vill jag säga, mycket bra blogg. Jag är lite nyfiken på vilket program du använder för tidrapportering i din P3600? Det är en funktion jag saknar och har inte lyckas hitta något program som är anpassat för konsulttid. Tack på förhand

/Magnus

Cablefreak sa...

Ivan.P : Ursäkta mitt rejält försenade svart på din fråga, såväl som många andra här. Har inte ägnat så mycket tid åt bloggen en tid. Som svar på din fråga kan jag rekommendera starkt ett körjournal-program till PocketPC som heter PocketMileage. Väldigt billigt och väldigt stabilt. Har kört journal med det i ett par år utan problem, det går att ändra i efterhand om man glömmer sig och det gillar jag. Lycka till!

Foocow : Tack för komplimangen! Önskar att jag hade mer tid och ork att uppdatera den och komma med fler inlägg och oftare, dock. Jag använder ett program som heter "TimeBiller" för att sköta mina konsulttimmar. Det fungerar klockrent, lite pilligt som det mesta sådant att sätta igång och få rutin på, men det snurrar på och har varit helt stabilt hela tiden. Imponerande program. Snabbt och lätt att generera rapporter i HTML som man kan ha som underlag för månadsrapporter och faktureringsunderlag. Jag har t.o.m. mailat över HTML-rapporter på begäran "on-the-fly" medans man står ute hos en kund och även under utlandsresor, det har impat en del kan man säga...
Sök på TimeBiller på Google och tanka ner/köp senaste version, testkör först så du ser att det klickar för dig. Programutgivaren heter "Fann Software". Lycka till!

Anonym sa...

I want to make some contribute to www.blogger.com

Anonym sa...

I will know, many thanks for the help in this question.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails