9 feb. 2010

Nikon D300s, fullt påklädd


Jag har mina projekt emellanåt. När man filmar med en systemkamera så ställs man ibland inför problemet att man inte ser displayen tillräckligt tydligt för att fokusera tillförlitligt. Solen kanske ligger på och gör det hela ännu svårare. En stor fördel med en systemkamera är ju annars att man har en 'viewfinder', en sökare där allt omgivande ljus utesluts och man ser genom optiken. Den funktionen går bort när man använder 'LiveView' på en systemkamera, eftersom spegeln fälls upp och visningen flyttas till kamerans LCD-display. Detta är stundtals irriterande när man försöker sig på att filma med D90 och nu då D300s. Det finns som vanligt både dyra och billiga lösningar, men även bra och dåliga. :)

Zacuto Z-finder är en mycket gedigen lösning men jag tyckte den var för dyr om man ser till vad den gör. Det finns mycket man vill spendera närmare 4500kr på, inte sant? Hoodman gör en lupp kallad 'HoodLoupe 3.0' som i första hand är avsedd att ha med sig är man vill betrakta sina stillbilder på skärmen i starkt solljus. Den kostar just nu 1195kr hos Scandinavian Photo. Nu finns det till HoodLoupe 3.0 även något som Hoodman kallar 'Cinema Straps', ett stycke fladdriga gummiband med dragsko som går loss på över 300kr! Köp inte dessa! De håller helt enkelt inte luppen på plats tillräckligt bra och det föreligger viss risk för hjärnblödning under montering och avmontering.

Nu är det så att Nikon skickar ju som bekant med ett skyddslock till displayen på D90 och D300s. Detta lock har beteckningen BM-8 för D300 och D300s. Det är lätt att montera och plocka loss med en snäppfäste undertill. Min idé var att limma fast ett sådant displayskydd permanent på en HoodLoupe. Efter ett misslyckat försök med Loctite 454, ett riktigt bra superlim i geléform, beslutade jag mig för att istället försöka med ett silikonbaserat fixeringslim som bl.a. används vid montering av elektronikkomponenter. Det heter Elastosil N-9132, finns att köpa på www.elfa.se. och det är gråfärgat, torkar relativt snabbt och får en perfekt blandning av elastisitet och hållfasthet.

För att skydda plastlocket från repor när man förvarar det i kameraväskan har jag försett BM-8:an med en skyddsfilm på insidan (den som vätter mot LCD-displayen när skyddet är monterat) av typen Aris Screenguard för D300 som finns att köpa på Scandinavian Photo för 69kr. Resultatet av detta experiment kan du se på bilden, här med en Røde SVM videomikrofon och ett Nikkor AF-S 17-55/2.8 objektiv med ett Cokin P121 halvtonat gråfilter. Klicka på bilden för att se den i större storlek på Flickr.com.

Luppen fungerar perfekt, förstorningen är alldeles lagom och man ser hela displayen i sökaren även med glasögon. Med luppen monterad får man en tredje 'kontaktpunkt' med kamera och får på så vis även stadigare filmsekvenser.

Snart kommer ett inlägg om hur man bygger en billig och enkel 'glidskena' för att åstadkomma mjuka fina förflyttningar parallellt i sidled eller framåt/bakåt med videokamera eller DSLR. Jag väntar på leverans med hårdvara från Tyskland... stay tuned!

2 kommentarer:

Noamaja sa...

Men tack själv för inspiration och kameratips! Det blir nog den, många verkar nöjda med den... Tusen tack!

Ha det fint & hälsa "frugan":-)!
A

simon sa...

Mycket bra initiativ tycker jag. På tok för dyrt med zacutos produkter när man är ofinansierad. Lycka till med glidskenan också

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails