11 nov. 2009

Hummerfiske


Hummerfiske i Strömsfjorden med min svärfar och svåger en strålande dag i november. Filmat och fotat med en Nikon D90 och en fisheye Nikkor 10.5mm f/2.8, fantastisk glugg som jag just införskaffat!

För dig som tycker förra meningen är rena grekiskan så är fisheye ett speciellt vidvinkelobjektiv med hela 180 grader bildvinkel.

Det finns olika sorters fisheye, vissa ger en helt cirkulär bild och andra, som denna från Nikon, ger en sk. "equisolid projektion" som innebär på ett enklare språk att en rund bild formas om till en rektangulär för att fylla ut kamerans bildyta. Detta resulterar i att bilden omfattar 180 grader i sidled och något mindre i höjdled eftersom bildsensorn är rektangulär i kameran.

Fisheye förvränger bildens geometri som mest ute i kanterna. Horisontlinjer och vertikala linjer blir endast helt raka i bildens mitt, se videon ovan för exempel. Man kan åstadkomma helt galna bilder med gluggen, men också helt fantastiska vyer.

Videon ovan är tänkt som en "teaser" då jag har för avsikt att fortsätta med projektet att göra en kort dokumentär om hummerfisket, men tiden räcker inte alltid till. :)

3 kommentarer:

Bege sa...

Mycket vacker och harmonisk.
Hur har du gjort stillbilderna där vattnet rör sig?
Picture in Picture så att säga i redigeringsprogrammet eller har du något sätt att fixa det direkt med kameran?

~~M A R i E~~ sa...

Tack så mycket! =)

Hoppas du haft en bra dag.

Anonym sa...

Looks like you are an expert in this field, Great post and keep up the good work, my buddy recommended me it.

My blog:
meilleur taux aussi organisme de Rachat De Credit

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails