17 nov. 2007
Infrarött med D80
Bilderna är tagna med Nikon D80 och Hoya R72 infrarött filter på ett Nikkor 18-55 kit-objektiv. Platsen är Hummerviken, Öckerö. Kamerans lågpassfilter över bildsensorn filtrerar bort infrarött ljus mycket effektivt (för att man inte vill ha med infrarött ljus vid vanlig fotografering) detta ger upphov till mycket långa slutartider även vid fullt solljus. Bilden ovan är tagen med 21 sek slutartid och bländare f/13. Bilderna är ej manipulerade i efterhand, endast framkallade från RAW-format med Adobe Camera Raw i Photoshop CS3. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek!
Bilden är tagen utmed samma strand som ovan, med slutartid 92 sek och bländare f/11. Det gick vågor på vattnet men den långa slutartiden jämnar ut vattenytan och ger ett intryck av lugn.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Hej!
Stilig samling kort du har! Jag funderar på att köpa min första SLR, men vet inte om jag ska satsa på D80 eller D40x! Har du några råd, du som provat båda? Jag har läst mycket på nätet, men jag blir inte övertygad om fördelarna med D80. Däremot är D80 bättre i det långa loppet, när man lär sig mer...
Hej Jimmy,
jag skall försöka fatta mig kort eftersom jag befinner mig i Taiwan och har inte så mycket tid, men du kanske vill ha råd snabbt om du står inför ett köp. :)
Jag har som sagt både en D80 och D40 (D40x är i stort sett identisk med skillnad av snabbare bildprocess och högre upplösning, möjligen ett fåtal små förbättringar utöver det). Jag kan bara tala för mig själv men om valet inte helt hänger på ekonomin så skulle jag helt klart säga: Köp en D80 med 18-135 objektivet (kostar just nu på Scandinavian Photo 9995kr med "Mattias Klum kit" som innebär en Crumpler-väska och Klums bok/DVD som jag själv tänker skaffa för inspiration!) En D40x med samma optik kostar 7990kr i samma butik.
Optiken 18-135 är nästan helt perfekt som nybörjarglugg, den är skarp, snabb autofokus, lätt, ger ett gediget och proffsigt intryck, bra zoom-omfång etc.
Så till fördelarna med D80 vs. D40x. En stor viktig fördel att börja med: När du börjar bli varm i kläderna och det kliar i fingrarna och du vill skaffa lite mer objektiv, då kommer "cashback" med tanke på att du kan köpa "billiga" gluggar utan AF-S eller Sigmas motsvarighet HSM (HyperSonicMotor). En stor fördel är att du kan köpa och använda Nikons skarpaste fasta objektiv Nikkor AF 50mm f/1.8 för ca. 1200kr. Det är ett MYCKET bra objektiv för pengarna, som man kan göra extremt mycket kul med. På en D40x kan du använda det objektvet men endast manuell fokusering. Jag har testat, det funkar men det kräver stort tålamod, och att man inte fotograferar typ barn i rörelse. :)
D80 har ganska många små fördelar som man inte inser förrän man blir varm i kläderna med den, för många att dra här och nu. Den stora fördelen för dig som nybörjare är att D80 ger dig nästan lika bra "instruktioner" som D40x i displayen, det enda som saknas är den där visningen av bländaren som har blivit en klassiker på D40/x. Du kan även på D80 trycka "?" på i stort sett alla menyval och få en förklaring. Du får en stor tydlig display ovanpå kameran som visar dina inställningar utan att du behöver starta den strömslukande (läs: STRÖMSLUKANDE) färgskärmen för att ändra inställningar.
Du har med D80 möjlighet att styra en extern blixt (SB600 el. SB800) helt trådlöst med full TTL genom att kameran skickar kommando till blixten med den inbyggda pop-up blixten genom Nikons Advanced Wireless Lighting (även kallat Creative Lighting System - CLS) Detta kanske låter avancerat men det är otroligt, barnsligt enkelt och har man börjat använda det är det ett nytt beroende. T.ex. mycket användbart för makro-fotografering (närbilder), porträtt etc.
Batteriet är betydligt större och kraftigare i D80, räcker till mycket fler kort per laddning, till stor del pga den strömsnåla LCD-displayen). D80 är något mer exakt när det gäller exponering, i synnerhet matrix-mätning (det som används mest i alla automatiska programlägen) den över/underexponerar inte lika lätt som D40. Möjligen har de förbättrat D40x med ny firmware, det kan jag tyvärr inte uttala mig om. Att D80 har 11st autofokuspunkter jämfört med 3st på D40x är inte heller det någon nackdel. Det underlättar främst vid fotografering av sport/natur/rörelse där kameran hänger med bättre och snabbare med rörliga motiv.
Sist men inte minst är storleken på D80 helt i min smak, jag kan tycka att D40 blir lite liten i handen ibland, i synnerhet med stor och tungt objektiv. Storleken kan dock vara en nackdel om du har med den på resor etc och inte vill "sticka ut" men skillnaden är inte så stor faktiskt. D80 är ganska smidig. Jag har själv förälskat mig i Nikons 18-200 VR objektiv som är ett utmärkt val om man fotar mycket varierande motiv och vill ha stort omfång. Den gluggen kan kännas lite väl fram-tung och klumpig på en D40!
Det finns såklart fördelar med D40x också, men man kan väl säga att man får ganska mycket extra godis för de två extra tusenlapparna, om man sedan kommer ha användning för dessa, det kanske kan vara svårt att avgöra i början. Jag skulle nog våga säga att du har mer glädje med D80:n även som nybörjare... man behöver inte ta till sig av alla avancerade inställningar som finns i början, det är bara att ge sig ut och plåta! :)
Hoppas detta gav dig något, jag förespråkar D80 eftersom jag fastnat för den, med det sagt så är det absolut inget fel på D40x, en mycket kompetent nybörjar-DSLR med en bra prislapp!
Slutligen kan jag rekommendera att gå Nikons kom-igång-kurs Dschool Basic som ingår gratis i många av D40/D80 paketen. Det är en mycket givande 3-timmars kvällskurs.
Mvh Martin
Tusen tack för alla tips! Du lyckades rätt dåligt med att fatta dig kort, men det är jag bara glad för:) "Mattias Klum kit" på Scandinavian Photo är den jag kollat på, priset står sig mycket bra om man jämför med vad D80 kostar på andra håll (utan väska och bok). Önskar dock att jag bott i USA, där är priset galet bra i jämförelse! Funderingarna fortsätter, men det lutar helt klart mer åt D80 nu. Jag hör av mig när jag slagit till, så du får veta hur det hela slutade:)
Mvh
Jimmi
No problemo. Jepp, Scandinavian Photo ligger bra till, köper gärna mina prylar där av den enkla anledningen att deras service och kundvård slår alla andra fotobutiker jag någonsin satt min fot i. Taiwan verkar vara billigare än något annat land just nu på fotoprylar, har för mig att D80:n med 18-135 låg på mellan 6000-7000kr streetprice här senast igår kväll, men då är det lite si och så med garanti när det gäller kamerahus. Av den anledningen kan det vara lurigt att köpa kamera utomlands, tillbehör är mer lönsamt. Det blev tre objektiv för min del som man får försöka pysa igenom tullen med, hehe ;) Halva priset de flesta objektiv jämfört med hemma, och garanti gäller.
Oj råkade skicka där, kul att veta sen hur det gick med kameravalet.
Ha det.. Martin
Grymt! Jo, jag var i Hong Kong för en månad sedan, men kunde inte bestämma vilket system jag skulle satsa på så jag vågade inte köpa objektiv där. Va bara världsgaranti på Olympus...höll på att köpa en E-510...men visste för lite om den.
En tråkig sak med D80 (och D40) är att det inte finns bildstabilisering i huset. Har du objektiv med bildstabilisering eller funkar det bra ändå? Tänkte på tillfällen då man inte orkar med stativ, vilket kan bli rätt ofta för min del känner jag. Dessutom är det väl bra med bildstabilisering när det är mörkare, tex inomhus...Några erfarenheter att dela med dig i det ämnet? För det är där jag står nu, bildstabilisering eller ej.
Hej Jimmy,
Det var nog klokt att inte köpa objektiv i Hong Kong före du bestämt dig för vilket system du kommer köra med. När det gäller Hong Kong och objektiv så går det även att skicka efter gluggar från Hong Kong Supplies (www.hksupplies.com) och de skickar fraktfritt (tillkommer ev. tullavgifter etc.) och med världsgaranti, dock är det som vanligt med kamerahus att de kan sakna garantin. Jag skulle rekommendera dig att köpa huset på typ. Scandinavian Photo för att ha den goda servicen om något krånglar och du får dessutom "Check and clean" hos Nikon i 3 år framöver om du köper hos svensk auktoriserad ÅF, tror att de fortfarande har kvar sin kampanj med Nikons kom-igång-kurs också som är mycket värd bara den.
Jag förstår hur du tänker med Olympus och bildstabilisering, men det finns klara nackdelar med att ha bildstabiliseringen i kamerahuset vs. i utvalda objektiv som Nikon och Canon kör med. När man har stabiliseringen inbyggd i huset så sitter bildsensorn upphängd i en stabiliserande anordning. Eftersom sensorn bara "ser" så länge slutaren är öppen, så kommer du själv inte se bildstabiliseringens effekt i sökaren innan du tar bilden. Du kommer alltså bara se att det är väldigt skakigt i sökaren och sedan när du trycker av kommer sensorn skaka till och kompensera för detta. När du använder objektiv med inbyggd optisk stabilisering så sitter det ett gyro och magnetisk upphängning på en av linserna i objektivet och kompenseringen sker någonstans på mitten av den "optiska kedjan" fram till kamerans sensor. Det har i sig lite fördelar rent effektivitetsmässigt och du kommer se en lugn och stabil bild i sökaren. Man kan på vissa objektiv också välja att stabiliseringen enbart skall vara aktiv när du trycker av, för att spara batteri med riktigt stora teleobjektiv som har en stor tung lins som skall stabiliseras (vet att Nikons 80-400 VR har denna funktion).
Det är så också att man behöver inte alltid bildstabilisering. T.ex. är det mycket lättare att hålla still och få skarpa bilder med korta objektiv och korta brännvidder. Om du använder en vidvinkelglugg med 10mm klarar du dig i regel med 1/10sek slutartid, och med ett 18-55mm objektiv klarar du dig i regel med 1/30sek till 1/60sek. En tumregel är att du behöver en slutartid som är 1/brännvidden för att klara hålla still utan stabilisering. Ett objektiv med 200mm behöver således 1/200sek eller snabbare för att det skall bli skarpt. Som exempel så kan jag med mitt 18-200mm VR handhålla 200mm med så lång slutartid som 1/15sek om man är stadig på hand, och vid 18mm har jag lyckats få skarpa bilder ner till ungefär en halv sekund. Då har du en uppfattning om hur effektiv stabiliseringen är.
Det man inte får glömma när det gäller bildstabilisering är att den är enbart effektiv när det gäller att stoppa DIN rörelse, om motivet rör på sig så kommer det bli oskarpt ändå! Så om man fotar människor i rörelse med 1/10sek om kvällen så kommer du kanske få huset bakom motivet att bli skarp t men personen du försöker fånga i bild kommer ha en suddig arm t.ex.
Jag upplever ofta att 18-200 VR är min favorit när det gäller att fota i lite mörka tillställningar och det objektivet duger till det mesta, kanske är det mitt bästa köp! Det sitter på kameran till 90% av tiden. Dock har det lite förvrängning vid vissa brännvidder men det går i regel enkelt att kompensera bort i Photoshop, eller så tänker man inte på det alls. Jag har också funnit att det är riktigt bra vid just 24mm om man fotar t.ex. arkitektur och vill ha helt raka linjer.
Vet inte om du blev så mycket klokare på detta, men jag skulle nog satsa på ett kamerahus utan stabilisering, börja känn lite på att fota med systemkamera, köp dig sedan ett objektiv med VR (IS, OS) om du tycker att det behövs. Ett riktigt ljusstarkt objketiv kan också vara ett alternativ, t.ex. finns det Sigma 18-50 f/2.8 som är en finfin glugg som inte är så dyr som är bra för porträtt och det mesta! Saknar stabilisering men är mycket ljusstarkt vilket gör att du får kortare slutartider än med en vanlig "kit-glugg". Jag har sett att Nikon har tagit fram en 18-55 med VR som kommer inom kort och den kommer vara billig, riktigt intressant nybörjaroptik...
Olympus gör säkert riktigt bra kameror men jag tycker de har lite knepiga lösningar i vissa fall och utbudet verkar inte vara lika stort när det gäller objektiv. På en Nikon (eller Canon) kan du slänga på det mesta ;-)
P.S. Att köpa DSLR är farligt för ekonomin, hehe. Man får snabbt ett visst ha-begär efter nya större och snabbare gluggar... jag kunde inte låta bli Nikons 80-400 VR som var halva priset på i Taiwan. Så nu gäller det att ge sig ut och plåta djurliv för att få valuta för pengarna! Ha ha...
Mvh Martin
Var inne och snackade med dem på Japanfoto igår och de hade samma uppfattning som du ang bildstabilisering. Så nu är jag på det klara att en D80 är min grej. Stort tack för all hjälp!
PS. Hoppas du lyckas ta några fräcka närbilder på tomtens renar med ditt nya objektiv:-)
Skicka en kommentar