Efter en lång tids tystnad på grund av bl.a. överbelastad tidsplanering tänkte jag här leverera ett inlägg som berör IR-fotografering i svartvitt, en teknik som ligger mig varmt om hjärtat. Idag var min fru och jag ute på stan och njöt av det fina sensommarvädret och då följde kameran med. Syftet var att försöka fånga några fina IR-bilder denna soliga dag. Ni får väl döma själva om det blev några fina IR-bilder, men så var i alla fall min intention.
T.v. och mitten: Domkyrkan i Göteborg, t.h. Tyska kyrkan i Göteborg.
Copyright © 2007, Martin Wallgren
Infraröd fotografering fascinerar mig eftersom det ger oss en blick in i en del av ett spektra som det mänskliga ögat inte klarar att uppfatta utan hjälpmedel, i detta fallet en digital systemkamera, Nikon D40 försedd med ett IR-filter av typen Hoya R72. Jag kommer här i all korthet förklara vad som krävs för att åstadkomma denna typ av IR-foto med enkla medel. Beskrivningen nedan är endast en vägledning för att komma igång med IR-fotografering, det finns oändligt många sätt att uppnå resultat.
Jag använder ett Hoya R72 IR-filter som passar att skruva direkt på kit-gluggen på D40:n (Nikkor 18-55mm objektiv). Notera att det blir helt svart i sökaren på en systemkamera med filtret på eftersom det effektivt blockerar det mesta av allt synligt ljus (lite rött ljus smiter igenom men det är mycket lite). Jag vill passa på att utfärda en VARNING: Rikta inte kameran mot solen och samtidigt titta i sökaren! Du kommer se solen som en röd fläck, men all infraröd strålning passerar filtret och kamerans optik med full styrka som om du tittade rakt in i solen samtidigt som ditt stackars öga tror att det är är mörkt och öppnar iris för fullt. Ingen bra kombination, punkt slut.
Observera att detta endast gäller Nikon D40 som jag har testat att fotografera IR med. Andra kameror från t.ex. Nikon och Canon reagerar helt eller delvis olika på infrarött ljus och behöver helt andra inställningar från dig för att levererar bra bilder. Till exempel så har Nikon D80 avsevärt mycket sämre känslighet för IR-området och lämpar sig inte alls till den sorts "frihandsfotografering" som jag kommer beskriva här och nu.
Alla digitala systemkameror har någon form av filter framför bildsensorn som blockerar allt annat än synligt ljus (blockerar IR och UV-ljus samt agerar som ett moiréfilter). Detta gör att du behöver räkna med betydligt längre slutartider än vid normal fotografering. En stor fördel med Nikon D40 är att du klarar att fotografera utan stativ om det är tillräckligt soligt ute och du använder ett stort ISO-tal. Den verkar också klara att autofokusera och även exponera förvånadsvärt exakt med IR-filter framför kameran. Detta är inte fallet med t.ex. D80 som man behöver mixtra med manuella inställningar och extrema slutartider för att nå resultat (långa exponeringar med 30sek slutartid eller mer).
Ställ in D40:n på programautomatik (P) eller bländarprioritet (A) och Auto-ISO med slutartid 1/30 sek eller snabbare. Ställ in vitbalansen på lysrör +3 (du ändrar detta i menyn för vitbalans). Ändra till svartvit fotografering i menyn. Jag rekommenderar att fotografera i RAW om man mäktar på efterbehandlingen, annars går det bra att fota JPEG med kameran inställd på svartvitt. Med färg får du problem med vitbalans och måste efterbehandla RAW-filerna i t.ex. Photoshop. Man kan då t.ex. växla röd färgkanal med blå och få effekter liknande bilderna nedan:
T.v. svartvit bild direkt från kameran, mitten färgbild vitbalansen justerad mot grönt gräs, t.h. mixat blå/röd färgkanal i Photoshop CS3.
Lycka till med IR-fotandet!
8 kommentarer:
Hejsan. Gillar din sida :) Är lite inne på ny objektiv och såg att du köpt Nikkor AF 50mm 1.8 D och undrar om den är bra? Själv har jag 18-200mm. Om du vet om det är stor skillnad? :)
Där har du lyckats bra, fina bilder.
Hej Emma,
Kul att du gillar min sida! :)
Nikkor AF 50/1.8 kan jag starkt rekommendera eftersom det är förmodligen det skarpaste objektiv du kan hänga på en Nikon-kamera (sajten DPreview.com använder det som sitt referensobjektiv till alla Nikon-SLR vid skärpemätningar). Det du behöver tänka på är följande:
1. Har du en D40? Isåfall kan du inte autofokusera med den gluggen eftersom den inte har AF-S (intern fokusmotor). Men du kan såklart använda manuell fokus och det fungerar riktigt bra på Nikkor 50/1.8, lätt att hitta fokus och man lär sig snabbt att ställa in skärpan manuellt. Det går att använda den lilla fokus-indikatorn i sökaren på kameran, vilket underlättar mycket.
2. Brännvidden 50mm på en Nikon DSLR innebär 75mm i praktiken, det är något längre än "normal-brännvidden" 50mm. Det duger mycket bra för porträtt, även om jag själv kanske föredrar 70-100mm för porträtt. Testa med att ställa in ditt 18-200 på 50mm och gå omkring och plåta, då får du en uppfattning hur det är att fota med fast brännvidd 50mm.
3. En stor fördel är att 50mm är såpass kort att du kan ta skarpa kort ner till ca. 1/50 sek eller längre. Med den stora bländaren kan du ta kort i mycket ljussvaga förhållanden utan blixt. Naturligt ljus är alltid trevligt.
4. Eftersom bländaren är större på 50/1.8 jämfört med 18-200 VR (f/3.5 - 5.6) så går det bättre att fotografera rörliga motiv i dåliga ljusförhållanden. Du kan få extrem kort skärpedjup också, vilket är en fördel om man vill isolera motivet från bakgrunden och skapa behagliga bilder.
5. För att fotografera makro/närbilder behöver man försättslinser (close-up) eller helt enkelt ett riktigt makro-objektiv.
Sammanfattat, det är helt klart det mest prisvärda objektivet som finns i de flesta entusiasternas kameraväskor. :)
Hoppas detta gav lite hjälp på traven.
Mvh Martin
Tjena, ser att du har en Nissin-blixt till din kamera.
Jag själv går i tankar om att köpa en likadan och använda som slavblixt.
Jag har dock några funderingar, så om du känner för att hjälpa mig på traven får du gärna kontakta mig på jensr@fhm.se.
Jag har försökt hitta den information jag söker via nätet, men utan framgång, så det är därför jag nu försöker vända mig till personer som äger blixten i fråga!
Tack på förhand!
hej! din sida är verkligen toppen. äger själv en d40 och försöker lära mig inställningarna och sånt. nu undrar jag hur man ändrar slutartiden i kameran? har försökt flera gånger utan framgång.
tack på förhand!
Hej Hanna,
tack för din kommentar! Tyvärr så har jag inte så mycket tid att ägna mig åt bloggen som jag skulle vilja, men man försöker få in något inlägg emellanåt.
Gratulerar till ditt köp av D40, det är en riktigt trevlig kamera!
För att ändra slutartid så ändrar du till läget slutarprioritet (S) istället för Auto-läget på funktionsratten. Sedan väljer du slutartid med tum-hjulet, du ser vald slutartid till vänster på displayen. Om det står 30 i displayen så innebär det 1/30-dels sekund och om det står t.ex. 5" så innebär det 5 sekunder. Med kameran i S-läget tar kameran hand om bländarinställning och resten av exponeringen. Mycket annat går att justera i menyerna också när man lär sig lite mer.
Om du skruvar upp slutartiden till flera sekunder så kommer du till slut se att det står "bulb" i displayen istället för slutartiden, i det läget håller sig slutaren öppen så länge du håller ner avtryckaren. Det är mycket användbart för att t.ex. fånga åskväder om natten när det är helt mörkt ute och man inväntar en blixt.
Jag använder oftast A-läget (Aperture Priority) bländarprioritet när jag fotograferar för att ta kontroll över skärpedjupet, ibland blir det S-läget när man t.ex. vill ha med rörelse i bilden, även Manuellt läge är ganska enkelt att använda eftersom kameran ger en tydlig hint om vilka inställningar du ska göra för att exponera rätt. A-läget fungerar på ungefär samma sätt som S-läget med skillnaden att kameran tar hand om slutartid och jag bestämmer över bländaren. Smidigt! Vill du ha ett stort skärpedjup (fokus långt bort och nära på samma gång) så ställer du in ett stort f-tal (t.ex. f/8-16) och vill du ha ett kort skärpedjup (soft bakgrund) så väljer du ett mindre f-tal (t.ex. f/3,5-4,5).
Skärpedjupet varierar med hur lång brännvidd du har och hur nära motivet du är (ju mer du zoomar in desto mindre skärpedjup får du och detsamma om du står nära motivet).
Ett stort f-tal kallas "liten bländare" eftersom bländaren drar ihop sig och släpper in mindre ljus till kameran. Ett litet f-tal kallas "stor bländare" eftersom den är då nästan helt öppen och släpper in maximalt med ljus till kameran. Liten bländare gör att du får längre slutartider. Man får skarpare bilder om man går upp några steg i bländare från objektivets minsta f-tal (har du ett objektiv med f/3,5 så ger det i regel skarpast bilder mellan f/8-11).
Ett tips är att börja experimentera med D40:n i t.ex. P-läget (som Auto men inte lika "överbeskyddande") och lägg noga märke till allt som händer med slutartid och bländare på skärmen när du fotograferar, kolla gärna på bildinformationen på dina tagna bilder i efterhand (genom att trycka pil upp eller ner för att se kamerans bildinfo) så lär du dig snabbt vad kameran har gjort för att exponera korrekt.
Om bilderna blir för mörka eller ljusa kan du ta en ny bild med exponeringskompensation genom att använda knappen bredvid avtryckaren som är märkt +/-.
Detta var en långrandig genomgång, men hoppas den gav en bra kick-start!
Mvh Martin
Hejsan. Jag har en Nikon D40, med medföljade objektiv (18-55mm) Funderar på att skaffa err Ir-filter, och undrar om jag då måste ha ett filter för 55mm? ( HOYA HOYA IR-FILTER (R72) 55 MM )
Hej Isabella,
Kul att du tänker skaffa ett IR-filter till din D40! Det smidigaste är om du skaffar ett 52mm Hoya R72 så slipper du skaffa/använda adapter-ring, 18-55:an har 52mm filtergänga så det är den enda filterstorleken som passar utan adapter!
Endast om du har något annat objektiv med 55mm gänga som du vill kunna använda filtret på, då är det smart att skaffa ett filter med den större gängan eftersom det bara är lämpligt med "step-ring" åt det hållet (litet filter på större gänga ger mörka hörnen i bild, s.k. vinjettering).
Priset brukar vara lägre ju mindre gängan är. Har du hittat någon som har Hoya-filtret i lager? Jag skaffade mitt på www.tbh.se. De kan vara knepiga att finna eftersom inte många butiker har dessa på hyllan, men kan oftast beställa hem på ganska kort tid.
Hör av dig om du behöver hjälp med kamerainställningar el. dyl.
God fortsättning på det nya året!
/Martin
Skicka en kommentar