24 juli 2007

Objektivfrossa


Nikkor AF-S 18-200mm F3.5-5.6 VR

Häromdagen gjorde jag något drastiskt! Jag har länge gått och trånat efter Nikons smått otroliga "universalglugg" AF-S 18-200mm med VRII bildstabilisator.

Eftersom den enda D-SLR i min ägo råkar vara Nikon D40 så är det endast Nikons egna AF-S objektiv eller Sigmas med HSM som gäller om man vill att autofokus skall fungera vill säga. Jag har använt ett Nikkor AF 50mm 1.8 D som är kanske det skarpaste objektiv du kan slänga på en D40, men så är det återigen det här med autofokus. Jag var ute efter ett objektiv som funkar bra i svag belysning, med stor bländare alltså.

Jag köpte Sigmas 30mm F1.4 med HSM och fick ett riktigt måndagsexemplar. Det var damm bakom frontlinsen och fokuseringen funkade inte riktigt tillfredsställande i alla lägen, missade helt fokus stundtals (även vid mindre bländare) och producerade ofta suddiga bilder. Manuell fokus var inget kul heller, fokusringen var trög och kändes som om det skavde mot något inne i objektivet. Efter lite research på diverse forum konstaterade jag att det är vanligt förekommande med dessa fel på just det objektivet. Så det åkte tillbaka till Scandinavian Photo som visade sig bekymrade över problemet och tänkte kolla upp det med Sigmas återförsäljare.

Mitt uppe i detta kaos fick jag för mig att jag skulle byta riktning och istället satsa på ett 18-200 med VR som jag hade tänkt från första början: "när ekonomin tillåter blir det ett 18-200 VR". Det hör till saken att jag har ett nytt Nikkor 18-135mm (ej utrustat med VR) som jag köpte för några månader sedan, men det kommer jag lägga ut på försäljning nu när det blivit överflödigt. Någon som är intresserad av att köpa ett 3 månader gammalt 18-135mm i "mint condition"?

Nikons 18-200 VR är en mycket angenäm bekantskap, det är skarpt och fokuserar snabbt och exakt och inte minst så är det helt otroligt att fotografera i svag belysning med VR, trots att objektivet har en relativt liten bländaröppning (F3.5-5.6). Räkna dock med rörelseoskärpa eftersom man oftast fotograferar rörliga motiv inomhus i svagt ljus (vi människor som har svårt att sitta still :) och där är det helt överlägset med ett ljusstarkt objektiv som t.ex. 50/1.8. Hur som helst, med stadig hand så går det utmärkt att ta näst intill superskarpa bilder med så långa slutartider som 1/15 s (och ibland längre) och det med brännvidd 200mm! Bildstabiliseringen är stråt vassare än den "Mega O.I.S" som sitter i min Lumix FZ30. VR hänger med när du panorerar och tar kort på motiv i rörelse och hjälper till även där genom att stabilisera bilden på det sätt du önskar (höjdled när man panorerar i sidled etc.).

Jag kan starkt rekommendera Nikkor 18-200 VR i kombination med Nikon D40/D40x.

Som ett komplement har jag även införskaffat ett Tamron AF SP 90mm F2.8 Di Macro 1:1 eftersom det är bara intressant att fotografera riktigt riktigt små kryp och blommor och saker. När det gäller makro så är det inte så nödvändigt med autofokus så här tyckte jag det kunde räcka med ett Tamron som är hälften så dyrt som Nikons Mikro Nikkor 105mm F2.8 VR. Som en bonus är Tamron AF 90mm även perfekt som porträttoptik med rätt brännvidd och extremt god skärpa ända ut i kanterna.

Nedan kommer ett blandat smakprov på de senaste bilderna jag tagit. Räkna med att det kommer många nya bilder framöver!Seglats i eftermiddagssol, Nikkor 18-200 VR.


Masthuggskyrkan, 200mm brännvidd VR.

Makro med Tamron AF 90mm. Pytteliten blomma som heter Veronica.


Makro med Tamron AF 90, blomman som detaljstuderas heter Malva.


Hälsa på mamma mu. Nikkor 18-200 VR.
Posted by Picasa

6 kommentarer:

Stina sa...

Roligt att se nyheter på din blogg. fantastiska bilder, visa gärna fler!
Kram

georges sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
anne sa...

Takk, mange fine bilder og nyttig
info , kjöpte d40 idag så er glad
jeg fant deg.Gleder meg til batteriet blir klart. Stå på !
Hilsen fra Lysekil

Frida sa...

Malva är en av mina favoritblommor. Finfin macrobild!

joacim sa...

Riktigt trevliga bilder... intressant o nyttig läsning med..

cablefreak sa...

Stina: Tack!

Anne: Kul att du köpte en D40, det är en mycket bra kamera, säker på att du kommer ta mycket bra foto med den! Lycka till!

Frida: Tack för kommentaren om malvan! Hade tänkt att ev. förstora denna till en canvastavla i lagom storlek. :)

Joacim: Tackar för kommentaren! Kul att höra att det ger något. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails