24 mars 2007

Närbildslinser

Lekte lite med närbildslinserna igen. Dessa är tagna med ISO1600 och under skrivbordslampa, alla tre close-up linser monterade efter varandra (+4, +2, +1) och bländare F5.6 användes för bilderna nedan. (Nikon D40 som jag fotar mest med just nu :-)Jag har testat att mäta vitbalans på ett eget sätt som har visat sig fungera i de flera fall där man vill ha en riktigt exakt VIT balans, jag mäter då in med kamerans läge PRE och sätter linsen helt ur fokus manuellt innan jag tar en mätning (med avtryckaren) mot det motiv jag tänker fotografera (detta fungerar olika bra beroende hur långt man är från motivet etc). Efter detta tar jag kort med den PRE-inställning som jag precis har sparat i kameran. Jag har sökt info om detta på nätet och det verkar finnas speciella diffusor-filter man kan applicera framför kameralinsen just för detta ändamål. Det kanske funkar lika bra med ett vitt papper, vad vet jag?Bilderna ovan är konverterade till svartvitt i Capture NX från RAW.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Bengt sa...

Är du riktigt petig med vitbalansen så bör du skaffa greycard. Själv tycker jag det duger med ett vitt papper.

Jag skriver på Bild och foto för de som är nybörjare och nya på Systemkamera.

Såg att du skaffat en Nikon D40. Jag har själv en Canon EOS 350D. Om jag skulle skaffa kamera idag skulle jag nog ha sparat till en D80.

Oavsett så är nog båda systemen ungefär lika bra.

cablefreak sa...

Tack för tipsen. Har funderat just på att skaffa ett greycard. Är nog inte så petig egentligen, är mest nyfiken och gillar att experimentera mig fram.

Mycket intressant foto-sida att fördjupa sig i, tack för länken och ett bra arbete.

Är mycket nöjd med min Nikon D40 och kommer nog att behålla den en tid tills jag blir "varm i kläderna" med systemkamera.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails